Wielkanoc 2014

Na moim blogu znajdziesz wspaniałe wielkanocne inspiracje. Od życzeń na Wielkanoc, po propozycje dań i przepisów.

czwartek, 20 marca 2014

Wielkanocny żurek

Lista zakupów:

4 średnie ziemniaki
2 średniej wielkości ziemniaki
1/4 selera
1 pietruszka
4 białe kiełbasy (mogą być surowe)
5 jajek na twardo
3/4 szklanki zakwasu do żurku
sól, pieprz ziarnisty, liść laurowy, ziele angielskie - do smaku
śmietana do zabielenia

Przygotowanie:

Umytą i pokrojoną kiełbasę przełóż do sporego garnka a następnie zalej wodą i zagotuj. Następnie dodaj pieprz oraz ziele angielskie. Teraz kolej na obrane i pokrojone w kostkę warzywa. Gdy całośc będzie się gotowała pół godziny dolej zakwas i gotuj jeszcze przez kilka minut. Na koniec dopraw żurek do smaku.

Zupę najlepiej zabielać na talerzu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz